Er zijn verschillende woonvormen waarin ouderen zelfstandig wonen, maar wel hulp kunnen krijgen. Dat kan bijvoorbeeld in een seniorenwoning of zorgwoning. U betaalt zo'n woning zelf en regelt eventuele zorg apart.

Seniorenwoningen

Een seniorenwoning is een woning die speciaal voor ouderen is gebouwd of aangepast. In de meeste seniorenwoningen zijn de woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken op dezelfde verdieping. Zo'n woning heet ook wel nultredenwoning. Maar een eengezinswoning met traplift kan ook geschikt zijn als seniorenwoning. In een seniorenwoning woont u zelfstandig.

Een seniorenwoning heeft vaak een gunstige ligging voor ouderen: dicht bij openbaar vervoer en met winkels op loopafstand.

Een geschikte seniorenwoning vinden

U kunt een seniorenwoning huren, bijvoorbeeld via een woningcorporatie. Woningcorporaties werken vaak met een leeftijdsgrens bij de toewijzing. Een seniorenwoning particulier huren of kopen kan ook. Op Funda.nl kunt u overzichten vinden van het huuraanbod seniorenwoningen en koopaanbod seniorenwoningen.

Vanaf een bepaalde leeftijd kunt u zich ook inschrijven voor een woongroep. Een woongroep is een groep van samenwonenden die gezamenlijk allerlei dagelijkse, huishoudelijke aangelegenheden verrichten.

Of u kunt uw huidige woning (laten) aanpassen en er op die manier een seniorenwoning van maken.

Zorgwoning of serviceflat

In een zorgwoning woont u zelfstandig, maar met zorg dichtbij. Zorgwoningen horen vaak bij een woonzorgcentrum, maar dat is niet altijd zo. De woningen zijn aangepast, de thuiszorg zit vlakbij en kan snel bij u zijn. Op die manier kunt u veilig wonen, in een beschermde woonomgeving. Vaak is er ook een ontmoetingsruimte, waar u samen kunt eten of koffiedrinken.

Zorgwoningen zijn er niet alleen voor senioren, maar voor iedereen die een aangepaste woning nodig heeft. U huurt een zorgwoning via een woningcorporatie of zorginstelling. Kopen is soms ook mogelijk.

Appartement of aanleunwoning huren bij woonzorgcentrum

U kunt ook een appartement of aanleunwoning huren bij een woonzorgcentrum. U betaalt zelf de huur van de woning. U kunt daarbij gebruik maken van de voorzieningen van het woonzorgcentrum, bijvoorbeeld de ontmoetingsruimte. De zorg en ondersteuning die u nodig heeft, regelt u zelf.

Bent u 75 jaar of ouder? Dan kunt u zich inschrijven voor een aanleunwoning. Als u jonger bent dan 75 jaar en niet meer volledig zelfstandig kunt wonen, kunt u ook in aanmerking komen voor een aanleunwoning. Na uw aanmelding volgt een intakegesprek waarin dit wordt bepaald.

Opname in een zorgcentrum

Heeft u dagelijks veel zorg nodig? Dan kunt u ook in een zorgcentrum gaan wonen, maar met wonen, verzorging en verpleging in één pakket aan zorg. Meer over woonzorgcentrum of verpleeghuis.

Hulpaanbod

Seniorenwoning

verhuur seniorenwoningen

na telefonisch / persoonl;ijk contact ontvangt u een brochure met...

Seniorenwoningen

Woonopmaat maakt onderscheid tussen 65+ woningen en zorgwoninge....

Seniorenwoningen

Woonopmaat maakt onderscheid tussen 65+ woningen en zorgwoninge....

Organisaties

Verhuur seniorenwoningen

Sint Agnes Woning Stichting

 0251-23 94 80 sint-agnes.nlEuropassage 11966WHHeemskerk

Woongroep Beijenlust

 0251-24 16 02Koekoek 291965EAHeemskerk

Woongroep Burisbeek

Zandhaver 351964KTHeemskerk

Woonzorgcentrum of verzorgingshuis

Woonzorgcentrum Westerheem - ViVa! Zorggroep

 088-99 57 250 vivazorggroep.nlWesterheem 901964EJHeemskerk

Woonzorgcentrum St. Agnes - ViVa! Zorggroep

 088-99 57 200 vivazorggroep.nlZamenhof 651962GAHeemskerk

Verpleeghuis Meerstate - ViVa! Zorggroep

 vivazorggroep.nlMozartstraat 911962ABHeemskerk

Vergelijk hulpaanbod