Heeft u een beperking? Kunt u zelf niet fietsen of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer?

Dan kunt u eens kijken of een vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie u misschien kan helpen. Zie vervoer door vrijwilligers. Is ook dat niet voldoende, dan komt u misschien in aanmerking voor speciaal taxivervoer.

Wmo-taxi RegioRijder

Heeft u vanwege een beperking speciaal taxivervoer nodig en kunt u niet op een andere manier reizen? Dan komt u misschien in aanmerking om te reizen met het Wmo-vervoer van RegioRijder. U krijgt dan een vervoerspas waarmee u van deur tot deur kunt reizen. U kunt ContactRegel met het Sociaal Team / het team Wmo van uw gemeente om te vragen of u een vervoerspas kunt krijgen.

De gemeente bekijkt samen met u wat u aan vervoer nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Als blijkt dat speciaal taxivervoer de enige oplossing voor u is, dan krijgt u een vervoerspas. Hiermee kunt u ritten reserveren bij de aanbieder van het Wmo-vervoer: RegioRijder. RegioRijder is er voor inwoners van Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmermeer, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Velsen en Zandvoort.

Het is gangbaar dat u met RegioRijder samen met anderen reist. De taxi haalt dan verschillende passagiers op en rijdt dus niet altijd de kortste route van uw voordeur naar uw bestemming.

Uitgebreide informatie vindt u op de website van RegioRijder.

Valys

Met RegioRijder kunt u hemelsbreed maximaal 25 kilometer reizen. Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met het taxivervoer van Valys. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valyspas nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u één van de onderstaande documenten hebben:

  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op speciaal taxivervoer (bijvoorbeeld een vervoerspas Wmo)
  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een rolstoel of scootmobiel via de Wmo
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-Begeleiderskaart

U kunt de Valyspas digitaal aanvragen op pasaanvraag.nl. Wilt u liever een papieren aanvraagformulier? Dit kunt u opvragen via de website van Valys.

U kunt bellen met Valys via telefoonnummer 0900-9630.

Kilometerbudget

Met een Valys-pas kunt u een bepaald aantal kilometers tegen een laag tarief reizen. Dit heet het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB). Voor de kilometers die u buiten dit budget reist, betaalt u het standaardtarief.

Het kan zijn dat u vanwege uw situatie recht heeft op extra kilometers met korting. Dit heet het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget. Op de website van HoogPKB kunt u bekijken of u hier recht op heeft.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod