Taxivervoer is vervoer per personenauto, taxibus of rolstoelbus, voor mensen die niet op een andere manier kunnen reizen.

In Heemskerk kunt u op pad met RegioRijder.

Buurtbus of vrijwilligersbus

Veel gemeenten hebben een taxibus die alleen binnen de gemeente ritten verzorgt. Vaak wordt zo’n bus gerund door vrijwilligers. Meer lezen? Vervoer door vrijwilligers.

Vervoer in de regio: RegioRijder

In Heemskerk is er RegioRijder: vervoer voor iedereen die niet met het reguliere openbaar vervoer kan reizen. Het is vervoer van deur tot deur. U moet via de vervoerder een rit reserveren. U gebruik maken van RegioRijder met een vervoerspas. Deze vraagt u aan bij uw gemeente.

Meestal reist u met RegioRijder samen met anderen. De taxi haalt dan verschillende passagiers op en rijdt dus niet altijd de kortste route van uw voordeur naar uw bestemming.

Hulp bij vervoer via de gemeente

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat iedereen kan meedoen. Dus ook: reizen. Bijvoorbeeld naar familie of vrienden, naar de winkel of naar een club of vereniging.

Kunt u niet meer zelf op pad met de fiets, bus of de trein? En krijgt u het vervoer niet georganiseerd met hulp van vrienden of familie? Dan kunt u om hulp vragen bij de gemeente. U kunt hiervoor contact opnemen met het Sociaal Team / het team Wmo van uw gemeente.

De gemeente kijkt wat uw problemen zijn en waar u het vervoer voor nodig heeft. Vervolgens stelt de gemeente een oplossing voor. Dat kan een taxipas zijn voor RegioRijder. Het kan ook een andere oplossing of vervoersdienst zijn, als dat passend is in uw situatie. Meer lezen over het doen van een Wmo-melding.

Kosten reizen met RegioRijder

Met een wmo-taxipas krijgt u doorgaans korting op RegioRijder. De prijs ligt daardoor meer in de buurt van reizen met 'normaal' openbaar vervoer. U betaalt ook altijd een eigen bijdrage. Kijk op de website van RegioRijder voor meer informatie over de kosten en het aantal kilometers dat u kunt reizen.

Valys

Met RegioRijder kunt u hemelsbreed maximaal 25 kilometer reizen. Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met het taxivervoer van Valys. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valyspas nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u één van de onderstaande documenten hebben:

  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op speciaal taxivervoer (bijvoorbeeld een vervoerspas Wmo)
  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een rolstoel of scootmobiel via de Wmo
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-Begeleiderskaart

U kunt de Valyspas digitaal aanvragen op pasaanvraag.nl. Wilt u liever een papieren aanvraagformulier? Dit kunt u opvragen via de website van Valys.

U kunt bellen met Valys via telefoonnummer 0900-9630.

Taxivervoer naar werk of school

De Wmo-taxi is niet bedoeld om mee te reizen naar school of werk. Heeft u hier taxivervoer voor nodig, dan kunt u terecht bij het UWV.

Taxivervoer bij medische behandelingen

In sommige gevallen wordt het vervoer naar het ziekenhuis vergoed door de zorgverzekering. Dit betekent dat u er de Wmo-taxipas niet voor kunt gebruiken. Lees er meer over bij ziekenvervoer.

Hulpaanbod

Taxivervoer

Vervoer

In principe door geheel Nederland

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod