Met een scootmobiel blijft u mobiel. U kunt dan zelf op pad om een boodschap te doen, familie te bezoeken of een tochtje te maken. U kunt een scootmobiel kopen, huren of van de gemeente in bruikleen krijgen.

Scootmobiel kopen of huren

Kopen heeft als voordeel dat u zelf het gewenste exemplaar kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte kan zijn. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier.

Bij veel van deze leveranciers kunt u ook terecht als u een scootmobiel wilt huren.

Tweedehands scootmobielen vindt u bijvoorbeeld via Zorgoutlet.nl.

Scootmobiel kiezen

Er zijn allerlei soorten scootmobielen, snelle en langzame, voor twee personen, met 3, 4 of 5 wielen. Met de Hulpmiddelenwijzer kunt u zich oriënteren op de verschillende modellen.

Of u vraagt aan mensen die u kent, die al een scootmobiel hebben, wat voor scootmobiel ze zouden aanraden.

Scootmobielcursus

Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Als u het voor het eerst doet, krijgt u vaak les van een ergotherapeut.

U kunt ook een scootmobieltraining volgen om beter te leren rijden. Veilig Verkeer Nederland organiseert scootmobieltrainingen in samenwerking met gemeenten.

Scootmobiel via de gemeente

Wanneer u wilt weten of u in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente kan u contact opnemen met de WMO. Over het doen van een melding bij de gemeente kunt u meer lezen in de tekst over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Een andere mogelijkheid is dat u zelf contact opneemt met een leverancier, zij kunnen u dan verder helpen.

Onderhoud en eigen bijdrage

Voor een scootmobiel of gesloten gehandicaptenvoertuig betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK. Ook betaalt u een bijdrage voor het onderhoud van het gehandicaptenvoertuig.

Verkeersregels

Voor een scootmobiel gelden bepaalde verkeersregels. U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. Er gelden verschillende maximumsnelheden en u mag niet rijden op een autoweg of snelweg.

U heeft voor een scootmobiel geen rijbewijs nodig. Kan het voertuig harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch in te mogen rijden.

WA-verzekering verplicht

U bent verplicht een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA-verzekering) af te sluiten voor uw scootmobiel.

Organisaties

Hulpmiddelenleverancier

Elektrisch Vervoer Centrum

 0251-25 20 22 evc-heemskerk.nlLijnbaan 651969NDHeemskerk

Fietsen op Maat

 020-77 74 075 fietsenopmaat.comWesterdok 3781013BHAmsterdam

Handicare Trapliften

 072-57 68 895 handicare-trapliften.nlNewtonstraat 351704SBHeerhugowaard

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: scootmobiel

E-Bikeboard (Lyric)

De Lyric is een compact, licht (25 kg), schoon elektrisch en...

Scootmobiel

AFIKIM Israelische scootmobiel. Zie ook www.evc-heemskerk.nl

Melden bij de gemeente