Als u zich vaak alleen voelt, dan is dat niet prettig. U zou misschien graag eens wat vaker mensen op de koffie hebben of samen iets leuks doen. Veel mensen denken dat alleen oudere mensen eenzaam zijn, maar dat is beslist niet zo!

Eenzaamheid

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. Dat kan komen doordat u mensen in uw omgeving mist. Maar ook als u mensen om u heen heeft, kunt u zich eenzaam voelen. Eenzaamheid is vooral een gevoel. Iemand ervaart leegte en verdriet en voelt zich niet verbonden met andere mensen.

Sociaal eenzaam

Voelt u zich eenzaam omdat u weinig sociale contacten heeft? Dit heet ook wel sociale eenzaamheid. Om uw eenzaamheid te doorbreken kunt u proberen om nieuwe contacten te leggen en mee te doen aan activiteiten.

Emotioneel eenzaam

Komt u genoeg mensen tegen, maar voelt u zich toch eenzaam? Dan heet dit ook wel emotionele eenzaamheid. U mist een bepaalde emotionele band, waar u wel behoefte aan heeft. Misschien kunt u kijken hoe u uw bestaande contacten goed kunt onderhouden en verdiepen.

Een luisterend oor

Misschien heeft u soms behoefte aan een luisterend oor. Gewoon om met iemand te kunnen praten wanneer u zorgen, verdriet of problemen hebt. Maar soms kunt of wilt u uw verhaal niet kwijt aan iemand in uw directe omgeving. Bij de Luisterlijn kunt u 24 uur per dag anoniem praten, chatten of mailen over wat u dwars zit.

Ouderen kunnen zich daarnaast aanmelden voor de Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds. Een vrijwilliger belt dan regelmatig op voor een gezellig praatje of goed gesprek.

Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds doet nog meer om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. U kunt bijvoorbeeld meegaan met een uitje van het Ouderenfonds. Of bezoek krijgen van een vrijwilliger. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Ouderenombudsman.

Eenzaamheid bij een ander

Misschien woont er bij u in de straat wel een iemand die zich eenzaam voelt. Vermoedt u dat u die man of vrouw van een paar deuren verderop geen sociale contacten heeft? Bel eens aan en nodig hem of haar uit voor een kopje koffie. Het zijn vaak de zulke kleine dingen die kunnen voor iemand al een enorm steuntje in de rug zijn. Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid bij anderen. Kijk voor meer tips en inspirerende voorbeelden op Eentegeneenzaamheid.nl.Eentegeneenzaamheid.nl.

Organisaties

Maatjesproject

Welschap Welzijn

 0251-20 77 20 welschap.nlLauraplein 11961GPHeemskerk

De Hartekamp Groep

 0251-20 37 54 hartekampgroep.nlDe Cirkel 11967NMHeemskerk

Stichting Vier het Leven

 035-52 45 156 4hetleven.nlEnergieweg 81271EDHuizen

Ouderenbond of ouderenvereniging

Hulpaanbod

Maatjesproject

Maatjesproject Heemskerk

Samen een praatje maken, een spelletje doen, koffie drinken op een...

Maatjesproject

Vrijwilligers worden gekoppeld aan een maatje en doen samen...